Mars Media Producties - Marsha Walraven

mediatraining

regie

productie

eindredactie/hoofdredactie

Deze opmerking hoor ik vaak als ik gasten naar de studio breng in het NOS-gebouw. Ik grijns wat, zeg uhuh en vraag snel of het druk was op de weg.

Is dit normaal? Zeg ik dat wel eens als ik bijvoorbeeld een nieuw rijbewijs ga halen? "Goh wat een hoop kamertjes en veel mensen en dat állemaal van mijn belastingcenten". Ze zien mij aankomen op het gemeentehuis.

Maar als je een omroep binnenstapt vallen alle grenzen weg. Blijkt ook als ik een gast van de PVV begeleid. Terwijl hij vertelt dat hij te rechts is voor de linkse media en daarom nooit wordt uitgenodigd, maakt hij zich er bij mij niet geliefder op. Ik verwacht de opmerking over zijn belastingcenten en bedenk al meteen een pittiger antwoord dan alleen “uhuh”. “Waarom bent u hier dan? Als u het allemaal niet zint?” Maar het hoeft allemaal niet, hij zegt het niet.

Wel gaat hij door over links en rechts, dat links vele malen erger is dan rechts. Dat linkse politici moordenaars en inbrekers zijn. Ik grijns weer wat en weet geen houding te geven. Tot hij zegt “Links heeft Pim Fortuyn ook vermoord.” Zo ken ik er nog wel een paar. Complottheorieën te over en ik gooi er eentje in. “Iedereen heeft Pim Fortuyn vermoord”, hoor ik mezelf zeggen. “ Zelfs Joris Demmink tegenwoordig en dat is toch echt een rechtse VVD’er. Nu grijnst de man van de PVV schaapachtig vlak voordat hij de draaideur naar buiten neemt bij de ‘staatsomroep’.